Jeans blev kjolar

Jag fick en säck med jeans från Second Handbutikens överskott.
Dottern såg en inspirerande bild på en snygg jeanskjol.
Det blev dessa kjolar till oss båda.

Här är några bilder som beskriver hur jag gjorde.

Sprätta upp grennsömmen, från strax under blixtlåset till där sömmen blir rak på bakstycket. Sprätta sidsömmarna till där fickan och ev nitar gör det besvärligt att sprätta längre.
Ta ett skräptyg (gammalt lakan) och prova dig fram till rätt form på kilarna. Jag tråcklar och nålar lite om vart annat tills jag är nöjd med formen på kilarna.
När formen på kilarna känns rätt lägger jag sidsömmarn mot varandra och klipper nederkanten provisoriskt. Låt den gärna vara lite “för lång” i detta skedet och gör en sista klippning senare. Sedan tar jag loss skräptyget och använder som mall till att pussla ihop kilarna av jeanstyg.
Sy fast de hoppusslade jeanskilarna. Ibland gör jag det med öppen kant som senare fransar upp sig lite lagom och ibland viker jag in beroende på vad som ser snyggast ut.
Jag lämnar hela nederkanten som den är, bara avklippt och tvättar sedan kjolen. Det brukar fransar upp sig lagom mycket vid tvätten. Man får ibland pilla och klippa lite för att det skall bli riktigt snygg frans som sedan håller sig bra i kommande tvättar. Vill man kan man sy fast en remsa jeanstyg längs kanten för att få mer fran.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *