Deltar i projekt “Orust Återbruk” med textil redesign

På Orust, där jag bor, startar nu ett återbruksprojekt. Det är OKA Orust Krestsloppskademi som fått medel från Leader Södra Bohuslän för uppstart av en verksamhet som senare skall bli självbärande. Jag leder den del som bygger upp textil redesign. Övriga delar som ingår nu i början är återbruk av möbler, inredning, byggvaror, cyklar och lite till.

Inom Orust Återbruk, Textil Re-design vill inspirera till att

  • älska, vårda och ändra egna plagg så länge som möjligt.
  • sy nytt av de kläder och tyger man själv redan har.
  • köpa Second Hand, och använda som det är eller sy om.
  • köpa av andra som skapar nytt av gammalt.
  • när du ändå köper nytt, köp med eftertanke, material och modeller som håller länge.

Planer för närmsta tiden: 

Under sommaren 2020 pågår ett intensivt arbete med att ta fram en kollektion kläder av återbrukstextil. Vi är två designers som tar fram 10 modellplagg och syr upp dem i olika tyger och storlekar.  Kollektionen kommer att premiärvisas i Karins Hus, Henån, Orust under andra veckan i september 2020. Dels för att inspirera och dels för att sälja. Vi kommer även att bjuda in andra återbrukare på Orust att sälja sina plagg bredvid vår kollektion.
Min designkollega i arbetet med kollektionen är Anneth Bergman, textildesigner. Vi gick HDK (Högskolan för design och Konsthantverk) samtidigt för ganska många år sedan och sammanstrålar nu i vårt gemensamma intresse för redesign av textil återbruk.

Planer på längre sikt: 

Visionen är att kunna starta en sömnadsatelje där plagg produceras av textilt återbruk som samlats in på Orust. Här skall flera personer kunna sysselsättas, såväl designers, sömmerskor som assistenter. Inom projektet skall vi undersöka vilka plagg som kan vara säljbara och vilka säljkanaler som är lämpliga. Vi skall söka samarbete med andra aktörer i Sverige som har liknande verksamhet för att etablera säljsamarbete. Vi skall också stötta andra återbrukare på Orust, med att erbjuda dem plats i våra säljkanaler och tillgång till syateljen. 

Vi skall inspirera till att sy om egna kläder, genom utställningar, kurser och liknande.Vi samarbetar med Studieförbundet Vuxenskolan.
Inom projektet skall vi också undersöka hur vi bäst kan ta till vara olika typer av  textil som Orustborna vill bli av med. Dels sådant som kan återsäljas direkt (Second Hand), dels sådant som kan sändas till behövande, och sådant som kan redesignas till nya värdefull plagg för försäljning. Men även sådant som är för dåligt för att bli nya plagg utan istället kan sändas till verksamheter där de mals ner och blir till nya material. 

2 reaktioner till “Deltar i projekt “Orust Återbruk” med textil redesign

  1. Hej! Det här projektet låter mycket spännande. Jag vill gärna vara med. Mvh Hedvig

    1. Hej Hedvig, Du är välkommen! Vill du var med som säljande i september?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *