Två trötta ullplagg blir en älskad kappa

Nu är det två år sedan jag köpte en härlig brun ullkappa på second hand. Den var dunderstor och hade lite fläckar. Tanken var att jag skulle sy om den till en kappa som var lagom till mig. Jag köpte ett mönster, Kappa|Jacka, Vogue 8346.

Eftersom ingen storlek i måtttabellen stämde med mina mått beslöt jag mig för att provsy i något annat tyg. Jag köpte två trötta secondhandplagg i mörkgrått och ljusgrått.

Tygen räckt inte till hela stycken utan jag fick skarva. Men det var ju bara ett provplagg så det var helt OK. Jag la tygbitarna lite omlott och sydde ihop med kråksparkstygn på maskinen. Jag fick ändra mönstret på vissa ställen, klippte bort och skarvade i allt efter behov. Jag skulle ju bara skapa ett perfekt mönster för nästa kappa så jag var inte så noga med sömmar och detaljer till att börja med. Men snart insåg jag att jag ville fullfölja den till en helt färdig kappa.

Eftersom jag är känslig för ull var jag noga med att alla delar som kommer nära huden fick ett annat material. Bland gamla rester av festplagg hittade jag sammet, spetsar mm som fick bli krage, ärmslut mm. Kragen stoppade jag med material från en täckjacka så den blev lite fluffig o gosig. Jag utnyttjade befintliga knapphål och tryckknappar. Hela kappan är fodrad med siden från en festklänning som min dotter köpt på Second hand för att hon ville ha detaljer från den. Längst ner på fodret sitter en spets om syns från utsidan. Jag fållade inte nederkanten på kappan. Tyget faller snyggare utan söm och ull fransar inte upp sig så mycket. Då och då får jag klippa bort en liten tråd som sticker ut.

Kragen kan vara öppen, halvstängd eller helt stängd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *