Textil Redesign på Orust
Gardin och dukar blir snygga kläder
Anneth Bergman, textildesigner och jag har ett gemensamt intresse för textil redesign och ägnar nu några intensiva och roliga sommarveckor åt att designa kläder av återbrukad textil. Arbetet ingår i projektet Orust Återbruk och finansierat av Leader Södra Bohuslän. ”Vi skall skapa lättsydda modeller av sådan textil som är vanlig i textila inlämningar. Alltså av alldagliga tyger och plagg. Det är ett sätt ett bidra till minskat textilt flöde. Med god och genomtänkt design skall vi ge dem ett förnyat värde. Sommarens designverkstad sker i samarbete med Studieförbundet vuxenskolan och är början till den sömnadsverkstad som projektet vill uppnå på sikt. Där skall designers, sömmerskor och andra ta till vara textilier som Orustborna inte längre vill använda. Det kan handla om plagg där vissa partier är utslitna eller fläckiga eller bara att ägaren har tröttnat. Av dem skapas nya attraktiva plagg och andra textila produkter. Det handlar både om funktion och utseende. Viktig är också att det är modeller som inte tar för långt tid att sy. Vi måste tänka affärsmässigt. Verksamheten skall kunna ge lön åt dem som producerar. Det är inte välgörenhet eller volontärarbete.
Vi har båda tröttnat på att arbeta med design i sammanhang där det bara driver på konsumtionen. Istället vill vi verka för en långsammare och mer medveten konsumtion av textilier. I början av september kommer vi att visa vår första kollektion av redesignade kläder för kvinnor. Det är ett första steg mot en ett större sortiment som kan innehålla kläder för alla målgrupper och även acessoarer, väskor och inredningsprylar. Vid utställningen kommer vi också ha med alster från andra textila återbrukare på Orust. Det är ett sätt att verka för ett större återbruk. Dt finns redan ganska många personer på Orust som i liten skala syr av återbruk och ingår i ett nätverk. En svårighet för dem är att nå kunder som vill köpa deras produkter. Under projektet skall vi testa oss fram till vilka produkter som kan säljas via olika säljkanaler. Vår ambition är att nå ut med försäljning långt utanför Orust. Vi vill söka samarbete med andra liknande nätverk runt om i Sverige för att start säljsamarbete. Vi ser inte andra återbrukare som konkurrenter utan som kollegor. Tillsammans konkurrerar vi med storskalig och resursslukande nyproduktion. Drömmen är en gemensam försäljningslokal, permanent eller kanske tillfällig pop-up i städer som Göteborg, Stockholm eller kanske Tokyo, London eller New York.
Anneth har lång erfarenhet inom den storskaliga textilindustrin och har sett dess baksidor. Nu vill hon jobba för ett cirkulärt textil flöde. Jag har jobbat med designfrågor för att lyfta småskalig livsmedelsproduktion och kan se många likheter med den branschen. jag har sömnad som mitt stora intresse sedan barnsben. Nyligen skrev jag en bok för att inspirera till textil Redsign. Den finns i digitalt format och kan fås alldeles gratis om man kontaktar mig, på maria.schmidt@daucusdesign.se